Kryddereddiker

Kryddereddiker er en vigtig ingrediens i mit køkken – især sidst på vinteren, hvor de sødlige vintergrøntsager skal have lidt ekstra omsorg

 

Processed with VSCOcam with f2 preset    Processed with VSCOcam with f2 preset

Vi står lige på tærsklen til en fantastisk sæson. Nu higer man også efter friskhed og sprødhed, og jubler over de små bitte skud af mælkebøtter, skvadderkål, ramsløg , der pibler op og vidner om, at mere er på vej. Det er heldigvis tidligt sæson for stenbiderrogn, og lige om lidt, kan der høstes de første vårsalater og tidlige radisser. Men vi må væbne os med tålmodighed, og stadig forsøge at peppe vintergrøntsagerne lidt op så de når i mål.

OG til det kan jeg  anbefale af forberede sig lidt – et års tid i forvejen og fylder depoterne med kryddereddiker.

Jeg bruger rigtig ofte eddike i min madlavning.  ” Det mangler lidt syre” plagiere mine børn mig med, og den er god nok. Jeg hader når der mangler syre og synes ofte, den kunne have brugt lidt mere. Jeg ELSKER også en god vinaigrette, og pøser altid rigelig af den på min salat.

Men man kan hurtig købe sig fattig i gode eddiker, hvis man vil have et stort udvalg. Derfor vil jeg på det kraftigste anbefale, at man lave nogle af dem selv. Jeg laver eddiker når jeg har hvad der skal til, og det er især i forår og sommerhalvåret og meget af det, er fra min egen have. Jeg laver de fleste på æble- eller vineddike, som ikke koster alverden, men jeg har også brugt lagereddike, som virkelig ikke koster meget. OG den kan købes økologisk. Mit næste skridt er at lave min egen eddike af sjatter og most. Det sker, når jeg har fået skaffet mig en eddikemor og derefter må jeg prøve at lagre dem.

Men til en start kan det gøre ret enkelt. Find nogle fine flasker. Rengør dem grundigt og husk at skolde dem. Kom den smaggiver (som også er skyldet) ned i flasken, du ønsker eddiken skal tage smag af. På billedet ovenfor, har jeg krondild, hyldblomst, fuglekirsebær (som jeg havde udstenet – det vil jeg ikke gøre næste gang, da meget smag sidder i stenen) og estragon. Eddiken skal nu stå mørkt og køligt, og gerne et års tid, før den er rigtig god. Men man kan jo prøve sig lidt frem. Jeg tror jeg til sommer vil forsøge mig med fennikel, solbærblade og valnød.

Jeg bruger de forskellige eddiker til mad, hvor de, med deres smag og syre, løfter eller supplerer oplevelsen. Estragoneddiken er helt perfekt til mayonnaise og lette dampede grønsagsretter. Hyld gør det godt i agurksalat og til grønkålsalat. Kirsebæreddiken smagte jeg julemiddagen til med og dildeddiken passer godt til vinterens grønsagssupper.

Nedenstående suppe, blev ekstra god, da jeg havde overlår og underlår + vinger fra en kæmpe økologisk kylling, som skulle koges med, da jeg havde lovet drengene “Pollo og Pesto” pizza dagen efter (Igen et godt argument for at lave madplaner!). Ellers brug hønse eller grøntsagsfond.

 

Kartoffel/porresuppe smagt til med dildeddike og baconfedt

Processed with VSCOcam with f2 preset

1 kilo kartofler

4-5 store porre

Hønsefond eller hel(e) kylling(e stykker) til dagen efter

Kryddereddike (dild eller estragon er god her!)

Lidt fed fløde

Laurbærblade

1-2 fed hvidløg

Hvid peber

salt

God bacon

Kartofler og porre vaskes/skrælles og kommes i stor gryde med hvidløg, lauerbærblade og evt en kornfed kyllings eller hønsefond. Suppler med vand, til det nogenlund dækker det hele.

Kog op, og skum af – (tag kylling op, efter 15min, så den ikke mister al saft og kraft, til måltidet tiltænkt den) – lad resten simrekoge, til det er godt mørt.

Skær, imens suppen simre, en god bacon (evt din egen?) i små tern og steg dem sprøde ved svag varme og stil til side – men gem fedtet!

Fisk laurbærbladne op og blænd suppen, med en stavblænder, til den en fin jævn og cremet i konsistens. Kom en sjat fløde i, til af afgrunde porresmagen. Smag til med salt, hvid peber, baconfedt og dildeddike.

SPIS!

Dagen hvor jeg lavede suppe, var ramsløgene i haven blevet så store, at jeg snitte lidt, til at toppe af med. Det var godt! – Dildeddiken gjorde virkelig også underværker for de vintersøde kartofler og porre.

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s